BiHVijesti

ŽESTOKA REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE: “Dodik krši zakon – institucije BiH moraju reagirati”!

Iz Američke ambasade također su poručili da javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje.

Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati, kazali su danas za N1 iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Iz Američke ambasade još su poručili da javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje.

”Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije.

Sjedinjene Američke Države ostaju opredjeljenje očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, kazali su za N1 iz Ambasade SAD.

Close