BiHVijestiZanimljivosti

ZA TO SLUŽI MATO: Gordana Tadić zaposlila snahu u Federalno ministarstvo pravde

Federalni ministar pravde Mato Jozić prijavljen za ratne zločine, a glavna državna tužiteljica Gordana Tadić mu dala status svjedoka. U istom periodu, Jozić zaposlio njenu snahu.

Uz pomoć HDZ-a, zna se, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić zaposlila je svoju snahu Eminu Tadić u Ministarstvo pravde FBiH.

Bio je natječaj“, objasnit će u kratkom razgovoru za Žurnal ministar pravde FBiH Mato Jozić.

Uistinu, natječaj je raspisan baš onda kada je Emina Tadić, zbog sukoba na relaciji Dalida Burzić – Gordana Tadić, ostala bez posla u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Prvo je vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice pokušala suprugu svog sina zaposliti u jednu pravosudnu instituciju, ali kada je taj posao propao – okrenula se, zna se, matičnoj stranci.

Natječaj je raspisan samo formalno, a o svemu je, uz formalnosti Agencije za državnu službu FBiH, odlučivao ministar Jozić. Emina Tadić je zaposlena u sektoru za lokalnu samoupravu“, pojasnio je drugi izvor Žurnala iz Ministarstva pravde FBiH.

Mnogo spornije od navedenog je nešto drugo. Po nalogu glavne državne tužiteljice SIPA je krajem 2016.godine u Orašju uhapsila deset osoba osumnjičenih za ratne zločine na srpskim civilia i zarobljenicima.

U pitanju su bili ratni oficiri HVO-a i čelnici policijskih struktura iz Orašja. Iako je ime Mate Jozića bilo navedeno u Izvještaju o počinjenom krivičnom djelu kojeg je MUP Republike Srpske dostavio Tužilaštvu, federalni ministar pravde ipak nije uhapšen za svojih deset kolega i prijatelja. Naprotiv, Tužilaštvo BiH je odlučilo da Mato Jozić u ovom slučaju može biti samo svjedok, iako je u optužnici navedeno da su zločine počnili pripadnici HVO-a, Vojne i civilne policije. Upravo se u junu ove godine ministar Jozić pojavio u statusu svjedoka pred Sudom BiH predmetu “Orašje” gdje je o policijskim zločinima svjedočio kao tadašnji načelnik Policijske uprave Orašje. Potvrdio je tada na Sudu BiH da je „civilna policija obezbjeđivala zarobljenike u Srednjoškolskom centru“, gdje su i počinjeni zočini koji su obuhvaćeni ovim predmetom.

No, umjesto optuženja ministra Jozića, Gordana Tadić je, očito, imala drugi plan, koji je realizirala u periodu kada je federalni ministar pripreman za svjedočenje na Sudu BiH.

Inače, vršiteljica glavne državne tužiteljice posljednjih godina intenzivno je radila na prikrivanju krivičnih djela u kojima su osumnjičeni bili kadrovi HDZ-a BiH i SNSD-a. Gordana Tadić je obustavila istrage protiv Milorada Dodika Željke Cvijanović zbog slučaja referendum. Gordana Tadić nije poduzela ništa protiv Ilije Lasića policijskog komesara HNK koji je spriječio prebacivanje migranata iz Sarajevo u Hercegovinu.

Gordana Tadić nije poduzela ništa po prijavama SIPA-e i CIK-a o krađi identiteta najmanje 800 državljana BiH prilikom fiktivnih registracija birača za protekle izbore.Tokom njenog vd mandata, najmanje osam predmeta protiv Milorada Dodika je arhivirano, dok se nijedan zvaničnik HDZ-a BiH nije našao pod istragom.

Close