BiHVijesti

UPOSLENI U SDP-u PONOVO PISALI NIKŠIĆU: “Nećemo doći na sastanak, nemamo novca za prevoz”!

Uposlenici SDP BiH uputili su novo pismo u kome čelnicima SDP-a spočitavaju da ne razumiju tešku situaciju u koju su zapali nakon što sedam mjeseci zaredom nisu dobili plaću.

Uposlenici SDP BiH reagirali su na saopćenje kojim je rukovodstvo stranke odgovorilo na njihovo anonimno pismo u kojem su se požalili na probleme sa kojima se suočavaju oni i njihove porodice zbog višemjesečnog kašnjenja ionako niskih plaća.

– Pokazali ste da ne razumijete našu tešku situaciju, vapaj naše djece i porodica će i nas natjerati na teške odluke – napisala je grupa uposlenika u novom pismu, koje prenosimo u cjelosti bez redakcijskih intervencija.

“Koliko rukovodstvo SDP BiH ima razumijevanja za probleme uposlenih i koliki je stepen solidarnosti, bahatosti i nezainteresovanosti prisutan u SDP BiH najbolje ilustruje da je demant na naš vapaj javnosti upućen od strane SDP BiH prvi pisani dokument vezan za uposlenike kojeg je pravno lice SDP BiH uputilo svojim uposlenim od 2014. godine i ovakav odnos i jeste zapravo razlog zašto je sve moralo izaći u javnost.

Veliki broj uposlenih u SDP BiH u ponedjeljak na sastanak koji ste zakazali neće moći doći jer nemaju novaca za prevoz a Generalni sekretar je dodatno otežao i platu za osmi mjesec 2018., ponavljamo osmi mjesec 2018. godine nakon što je u petak, 29.3.2019. nalog bio potpisan cijeli dan, ovjerio i pustio tek u 15 sati isti dan, tako da većina uposlenih platu nije dobila.

Kontraproduktivno je pričati o dubiozi u SDP BiH, a pogotovo o tome se dopisivati preko medija, jer svi dobro znamo ko je u rukovodstvu SDP BiH bio 2010. i 2014. , dakle gotovo isti ljudi kao i danas, a javnost kao i mi vrlo dobro znamo da je dubioza iz 2014. sanirana prodajom zgrade u Sarajevu, što znači da trenutno rukovodstvo partije snosi odgovornost za stanje u SDP BiH od 2010. godine do danas.

Mi smo socijaldemokrati, koji se borimo svim sredstvima za svoja prava, volimo svoju partiju, ali iznad svega volimo svoju djecu i nećemo nikome dozvoliti da naše porodice pretvara u socijalne slučajeve. Mi nismo anonimni jer naš stav dijeli 90 % uposlenika i u centrali partije i širom BiH. Mnogobrojni mediji su nam se javili, traže otvorenu saradnju, ali nama nije u interesu blatiti svoju partiju, ali ako bude bilo potrebno, u javnosti jer u partiji dosada nismo mogli ćemo otvoriti mnoga pitanja.

Predsjednik SDP BiH će smoći snage i riješiti problem finansijske stabilizacije SDP BiH, mi imamo povjerenje u njega a manja grupa privilegovanih, a ujedno i kreatora saopštenja u kojem „razumiju“ situaciju kako je gladan zaspati su lažni socijaldemokrati i ništa drugo.”

Podsjećamo, nakon prvog pisma grupe ogorčenih radnika, SDP je jučer objavio službeno saopćenje u kojem se ističe kako je  “potpuno jasno da je pismo tempirano u trenucima kada treba donijeti odluku o finansijskoj sanaciji i otklanjanju razloga finansijske dubioze u kojoj se našao SDP BiH”.

Reakciju čelnika SDP-a prenosimo u cijelosti.

Povodom “anonimnog pisma uposlenika Socijaldemokratske partije BiH”, koje je upućeno pojedinim portalima, potpuno svjesni situacije u kojoj se nalaze uposlenici, želimo dati informacije koje će oslikati i drugu stranu medalje. Potpuno je jasno da je pismo tempirano u trenucima kada treba donijeti odluku o finansijskoj sanaciji i otklanjanju razloga finansijske dubioze u kojoj se našao SDP BiH.

Finansijski izvještaji SDP BiH su uredno, sa potpuno tačnim podacima, dostavljeni svim nadležnim institucijama, kao i organima SDP BiH i predmet su finansijske revizije CIK BiH svake godine. Nakon izbornog debakla 2014. godine prihodi SDP BiH su za mandatni period 2014.-2018. smanjeni za osam miliona KM.

Iako smo nakon takvog izbornog rezultata, u skladu sa stranačkim dokumentima, trebali otpustiti 70 posto uposlenika, umjesto otpuštanja rukovodstvo i organi SDP-a su se opredijelili da zadrže sve uposlene, a sve ostale troškove svedemo na minimum.

Aktima SDP-a propisano je da se samo 50 posto godišnjeg budžeta može izdvajati za uposlene, a zbog ovakvog opredjeljenja rukovodstva i podrške organa SDP-a kroz odgovarajuće odluke, taj iznos je posljednje četiri godine bio više od 70 posto. Razlog je upravo u opredjeljenju da nismo željeli otpuštati radnike.

Iz finansijskih izvještaja lako je uočiti kako je SDP u posljednje četiri godine isplatio više od 6.100.000 KM obaveza prema uposlenima SDP-a, što iznosi 71 posto sredstava redovnog poslovanja. Direktna posljedica neotpuštanja radnika, koji su tehnološki višak i za koje nemamo dovoljno sredstava, jeste ta da smo stvorili dugovanja prema svim uposlenim. Nažalost, pokazalo se da nije moguće osigurati potrebna sredstva koja bi, po principu međusobne solidarnosti, omogućila da normalno funkcioniramo i servisiramo sve obaveze, a pogotovo dugove prema radnicima.

Potpuno je netačno da je sada budžet SDP-a uduplan, jer u tom slučaju ne bi bilo nikakve potrebe da reduciramo obaveze i mogli bi bez problema isplatiti dugove, Zbog toga je na Predsjedništvu formirana grupa koja je ponudila nekoliko modaliteta rješavanja, prije svega, duga prema radncima, te garanciju redovne isplate plata i doprinosa za uposlene.

Nije nam cilj kroz medije dopisivati se, pa ni sa “anonimnim uposlenicima”, naprotiv, nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDP BiH planirano je da se održe sastanci sa svim uposlenicima i predsjednicima svih organizacija koje imaju uposlenike, kako bi im se prezentiralo stanje, planirane mjere i dogovore naredni koraci na realizaciji donesenih mjera, s ciljem sanacije finansijske situacije u kojoj se nalazimo.

Na kraju, odnos SDP BiH prema svojim uposlenicima najbolje se može vidjeti kroz usporedbu broja uposlenih u svim političkim partijama, prema zvaničnim izvještajima CIK-a BiH. Naime, poređenja radi, jedina stranka koja ima više uposlenih od SDP (82 uposlenika) je SDA sa svojih 85 uposlenika. Nakon toga slijede SDS sa 44, te SNSD I HDZ sa po 30 uposlenih, te DF sa sedam, PDP sa pet i SBB sa tri uposlena.

Sigurni smo kako pisanje “anonimnih pisama”, koja imaju za cilj da se tako eventualno osigura zadržavanje postojećeg stanja, bez obzira na finansijsku situaciju, neće riješiti probleme koje imamo.

Potpuno razumijemo brigu i tešku situaciju uposlenika, potpuno smo posvećeni rješavanju problema, ali to će sigurno podrazumijevati i neke teške odluke koje moramo zajedno donijeti.

Close