BiHVijesti

Sivro pisao ministrici Bogunić: Željeli smo boljeg ministra, s vama nema bolje budućnosti

Predstavnici Sindikata u pismu ministrici navode kako je ona svojim izjavama stavila pod upitnik institucionalni socijalni dijalog sa sindikatom koji predstavlja 3.300 radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja.

“Umjesto da se odmah pozabavite Instrukcijom bivšeg ministra o imenovanju maternjeg jezika u osnovnim školama te riješite problem koji imaju učenici i nastavnici, jer se učenicima čiji su se roditelji odbili izjasniti ili su se izjasnili za sve tri opcije još uvijek ne mogu izdati uvjerenja. Vi ste javno komentarisali zahtjev Sindikata za reviziju diploma, uvjerenja i svjedodžbi, prije nego što ste uopće razgovarali s predstavnicima sindikata o toj temi s ciljem da dobijete dodatne informacije. Cijenjena ministrice, mi ne očekujemo da navedeni problem riješite za sedam dana, ali očekujemo da bar pročitate dopis koji vam je poslan. Da ste ga pročitali, ne biste izjavili: ‘Zašto taj isti Sivro, koji je bio blizak s prošlim ministrom, nije tražio od njega reviziju diploma’. Cijenjena ministrice, u dopisu vam je dostavljen dopis upućen bivšem ministru. Cijenjena ministrice, ‘taj isti Sivro’ je toliko blizak bivšem ministru da je najmanje tridesetak puta javno prozivao bivšeg ministra i upućivao mu javne prijetnje, a sukobe ‘bliskih’ Sivre i bivšeg ministra je često morao rješavati tadašnji premijer Kantona Sarajevo, a sadašnji predsjedavajući Skupštine KS i ujedno predsjednik političke partije koja je vas predložila na tu funkciju”, navodi se u pismu Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS koji je potpisao predsjedavajući Saudin Sivro.

Podsjećamo, u razgovoru za Klix.ba ministrica Bogunić kazala je kako je zaprimila i pročitala zahtjeve Sindikata, ali kako ne mogu očekivati od nje da za sedam dana riješi probleme koji postoje više od 15 godina. Ona je najavila kako u narednom periodu planira održati sastanke sa svim sindikatima.

Pismo Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS

Pismo Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS

Iz Sindikata su dodali kako o izjavama ministrice, kako navode u pismu, treba ozbiljno razgovarati na sjednici Vlade Kantona Sarajevo i na sjednicama partije koja je delegirala Bogunić na funkciju na kojoj se nalazi.

“Ako vaše izjave ove vrste podržavaju navedeni organi, da znamo kakvu ćemo imati kasnu zimu i rano proljeće. Cijenjena ministrice, javno vam poručujemo da prvo detaljno proučite naših osam zahtjeva koji su vezani za Nacrt budžeta KS za 2019. godinu i učinite sve da se ti zahtjevi uvaže na sjednici Vlade KS jer se isti baziraju na Kolektivnom ugovoru, a prva mjera u vašem resoru je upravo puno poštivanje kolektivnih ugovora. Ako ste iznevjerili nas, nemojte da iznevjerite šest političkih subjekata među kojima je onaj koji vas je predložio na tu funkciju. Mi smo očekivali boljeg ministra, promjene nabolje, sigurnija radna mjesta, veće plaće, bolje uslove rada i reforme koje će donijeti bolje i prosvjetnim radnicima i učenicima. S vama ovakvom, koja se bavi prošlošću i onim što je radio ili nije radio bivši ministar, neće biti bolje budućnosti. A posebno s vama takvom kojoj je sindikat izgleda jedina prepreka za ostvarenje ciljeva”, napisali su iz sindikata.

Dok ministrica planira sastanak sa sindikatima, u pismu Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja stoji kako ne moraju imati nikakav sastanak. Sindikat u pismu naglašava kako samo traži da ministrica pročita njihove dopise i odgovori na njih.

“Mi se ne radujemo sjednicama s ministrima, već odlukama nadležnih institucija koje će unaprijediti radno-pravni i ekonomsko-socijalni status prosvjetnih radnika”, poručili su iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Close