Tehnologija

Sandy Paraklias: “Nisu htjeli javno priznati, nisu htjeli da javnost sazna…”

Bivši menadžer u Facebooku Sandy Paraklias izjavio je da su profili korisnika “roba” koja se svaki dan prodaje.

On je otkrio na koji način su se podaci krali od korisnika i preko popularnih igrica.

Parakilas je za “Washinton post” rekao da je za Facebook radio 2011. i 2012. godine i da je vodio tim koji je bio odgovoran za sprovođenje pravila o zaštiti podataka korisnika na Facebookovoj platformi za aplikacije.

“Ta platforma je uključivala i dobro poznate i popularne igrice poput Candy Crusha i FarmVillea, kao i mnoge druge”, naveo je Parakilas, jedan od bivših menadžera Facebooka.

Kako navodi, Facebook u to vrijeme nije baš previše brinuo o zaštiti podataka korisnika, a afera s Cambridge Analyticom je pokazala da se to nije promijenilo ni u narednih nekoliko godina.

Parakilas je, objašnjavajući kako te platforme funkcioniraju, rekao da mu se svaki put kada korisnik prihvati neku aplikaciju koja se spaja preko Facebooka pojavi  disklejmer u kojem se od korisnika traži dozvola da aplikacija pristupi podacima na korisnikovom uređaju.

Aplikacija u nekim slučajevima, kako kaže, traži samo pristup onim podacima koji su na vašem profilu javni, poput imena i prezimena, fotografija, vaših lajkova, i još nekih podataka koji nisu javni.

“U vrijeme kada je Cambridge Analytica skupljala podatke o korisnicima, Facebook je dozvolio programerima pristup i podacima vaših prijatelja, iako ti prijatelji nikad nisu ni instalirali tu aplikaciju, niti su pristali da ta aplikacija koristi njihove podatke. To je programerima omogućilo da vrlo brzo stvore ogromne baze podataka. Postojao je način da se isključi opcija da aplikacija ima pristup podacima vaših prijatelja, ali ta se opcija nalazila duboko u Facebookovim postavkama i to ne baš na svim jezicima”, navodi Parakilas, dodajući da je vrlo malo korisnika znalo za tu opciju.

“Ono što je najgore, jednom kad bi podaci s Facebookovih servera prešli kod programera, Facebook više nije imao kontrolu nad njima, niti je znao u kakve će se svrhe ti podaci koristiti”, dodaoje on.

Parakilas je naveo jedan od primjera kako je Facebook rješavao, odnosno nije rješavao probleme sa zloupotrebom korisničkih podataka.

“Krajem 2011. godine, Facebook je otkrio da jedna aplikacija, po imenu Klout, po Facebooku otvara “profile duhove” djece. Te javne profile nisu otvarala prava djeca, već su se radili na osnovu podataka koje je aplikacija Klout prikupila od korisnika koji su koristili tu aplikaciju. Moj posao bio je da nazovem šefove Klouta i pitam ih krše li tom aplikacijom neko pravilo Facebooka jer ja nisam mogao vidjeti, ni znati šta s tim podacima rade. Uvjeravali su me da nisu prekršili nijedno pravilo. Ja sam im ponovio da se moraju držati naših pravila, i to je bio kraj našeg razgovora. Facebook nije preduzeo ništa po tom pitanju, niti je spriječio Klout da nastavi prikupljati podatke o korisnicima”, naveo je on.

Klout je bila aplikacija za koju se čak javno vidjelo da krši pravila, ali Parakilas upozorava da su se mnogo gore stvari događale s aplikacijama, koje nije bilo tako jednostavno otkriti, prenosi portal B92.net.

Parakilas je uveren da postoji jedan jedini razlog zbog kojeg Facebook nikada nije javno priznao takve stvari, niti je upozoravao korisnike o tome, nisu htjeli da javnost sazna o velikoj rupi i slabosti sistema koji brine o bezbjednosti podataka.

Related Articles

Close