BiHVijesti

Nije logično tražiti smjenu Isovića, očito je nekorumpiran, pa smeta HDZ-u BiH

Porezna uprava FBiH posljednjih godina kontinuirano bilježi rast naplate javnih prihoda. Tako je u 2015. ova institucija naplatila 8,08 posto više u odnosu na 2014, dok je u 2016. ostvarena rekordna naplata u iznosu većem od 4,4 milijarde KM, što je za 8,51 posto više nego prethodnoj godini. U 2017. iznos od naplate javnih prihoda je 4,82 milijarde KM, odnosno 8,15 posto više u odnosu na godinu ranije.

Na čelu ove institucije od 2015. godine je Šerif Isović, na čijoj smjeni insistira ministrica finansija FBiH Jelka Miličević iz HDZ-a BiH.

Ona je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH predložila odluku o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH i prijedloga o razrješenju vršioca dužnosti direktora i zamjenika direktora i novom imenovanju ovih vršioca dužnosti. Nakon ovog prijedloga, sjednicu je prekinuo federalni premijer Fadil Novalić uz obrazloženje da nije siguran u zakonitost predloženog, prenose Vijesti.ba.

Isović je nakon provedenog konkursa, prema mišljenju Agencije za državnu službu, ispunio uslove za postavljenje na mjesto direktora Porezne uprave FBiH. Osim toga, brojke neumoljivo pokazuju da otkako je na čelu ove institucije, naplata javnih prihoda povećana je za milijardu i 23 miliona KM na godišnjem nivou. Stoga se postavlja pitanje, da li je logično tražiti smjenu profesionalca koji ostvaruje zapažene rezultate?

Ekonomski analitičar Muris Čičić suštinu problematike u razgovoru za Vijesti.bapojašnjava jednostavnom formulom – pravi čovjek na pravom mjestu, koji ne odgovara interesima klijentelističkih stranaka.

“Nije logično insistirati na njegovoj smjeni. Međutim, problem je u tome ko insistira. Očigledno je da su u pitanju politički razlozi i stoga ne iznenađuje da su se na istoj strani našle klijentelističke stranke, koje sve što rade, rade zbog interesa njihovih lidera”, upozorava Čičić.

Postavljajući retorično pitanje ko je bio protiv zakonskog rješenja o oporezivanju kladionica, ovaj ekonomski stručnjak konstatuje da se aktivnosti Poreske uprave FBiH kose sa interesima HDZ-a BiH.

“Ako Poreska uprava radi po zakonu, ako je nekorumpirana i nepotkupljiva, a Isović je očito takav, oni će naći načina da ga smijene, jer dira u njihov interes”, upozorava Čičić.

On napominje da BiH želi postati članicom EU, koja uvijek insistira na uslovu – borba protiv korupcije. Sada se, dodaje, dešava paradoksalna situacija.

“Čovjek se bori protiv korupcije, a njegovu smjenu zahtijevaju bez ikakvog argumenta”, zaključuje Čičić.

Close