BiHTema danaVijesti

‘Minutica’ dvojice propalih kandidata

– Gdje si, paša, nigdje te – dovikuje jutros na semaforu lokalni kolporter, nudeći mi posljednje izdanje Dnevnog avaza.

– Ne treba, hvala, ne čitam to – odgovaram uljudno.

Dobro si. Da nisu dobre za potpale, ne bi ih imao kome prodat’. Propali su ko’ Bezistančetova novinarska karijera  odgovori mi, već fokusiran na drugi automobil. Ni kod njega nije imao više sreće.

Više sreće, ali sa održavanjem mentalne higijene, ni ja nisam imao. Uspio sam mu umaći na semaforu, ali me Avaz uhvatio na Facebooku. I to Bakir Hadžiomerović, isti onaj koji komšiji kolporteru služi kao mjerna jedinica za neuspjeh.

Otvaranjem vrata „paklenog saveza“ sa SDA, SDP srlja u propast, rezime je sabranih misli uglavnom „oduzetog“ Hadžiomerovića, koji mi se u ispranoj majici, svjež iz neke obližnje birtije, ukaza na ekranu. Ako o političkoj propasti govori bivši predsjednički kandidat u biltenu drugog bivšeg predsjedničkog kandidata, dakle svi sa itekako obimnim iskustvom u toj oblasti, takve procjene, pomislih, ne treba uzeti zdravo za gotovo.

Izborni debakli Bakira Hadžiomerovića i Fahrudina Radončića govore da zaista znaju mnogo o političkoj propasti, ali čak četiri debakla na zajedničkom kontu, s druge strane, tjeraju na razmišljanje o vjerodostojnosti njihovih procjena.

Uglavnom, ljut je Hadžiomerović na SDP jer nisu odbili koalicionu ponudu SDA, baš onako kako tvrdi da bi je, da ju je ikad dobio, odbio njegov poslodavac. Kriv mu je zbog toga i Miro Lazović, čovjek čija je politička karijera duža nego zbir godina Hadžiomerovićeve zasebne novinarske, političke i muzičke karijere. Ova posljednja mu je čak najbolje išla, iako ne postoji živuća osoba koja bi izrecitovala stih neke njegove pjesme, što dovoljno govori o prve dvije.

– Za dežurnog zagovornika sađenja tikvi sa SDA, to je vrhunski „patriotski čin“, a kad je, jelte, država u pitanju, onda se politički principi pod noge bacaju – poručuje Hadžiomerović.

Da podvučem crtu. Bivši SDP-ov kandidat preko medija koji je svojevremeno secirao kriminalne dosjee članova njegove porodice, a koji služi kao stranačko glasilo SBB-a, onog koji je još uvijek u koaliciji sa SDA, drži predavanja o političkoj principijelnosti, koja se ne smije „baciti pod noge“ ni kada je država u pitanju.

Čak i ako zanemarimo njegovu itekako upitnu principijelnost, ne ostaje mnogo kredibiliteta u Hadžiomerovićevoj biografiji na osnovu kojeg bi se dovela u pitanje Lazovićeva ocjena bilo kakvog političkog poteza kao patriotskog čina. S druge strane, patriotizam svakog pojedinca je proporcionalan broju diskreditirajućih tekstova koje mu je Avaz posvetio. Što je broj veći, taj je veći patriota i Lazović je upravo dobio još jedan orden.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, smatra Hadžiomerović, nije iskoristio šansu za maestralno zakucavanje. Građani, s druge strane, nisu propustili priliku da maestralno zakucaju njegovu i političku karijeru njegovog poslodavca, baš kao što je autor Avazove „minutice“ zakucao svaku mogućnost da ponovo, makar i slučajno kao danas, izdvojim 60 sekundi života na njegovo, kako sam priznaje, „krhko znanje“.

Close