BiHRegionTehnologijaVijesti

Jusko popustio RS-u: Entiteti će odlučivati o raspodjeli novca od 4G mreže

Izdavanje dozvola za 4G mrežu blokirano je zbog novca. Tačnije zbog raspodjele prihoda od naknada za izdavanje dozvola, koje će se naplaćivati od tri telekom operatera – BH Telecoma, HT Mostara i m:tela.

Kako nam je saopćeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, pitanje raspodjele ovog novca bilo je jedno od niza sugestija, koje je u mišljenju o prijedlogu odluke o dodjeli dozvola za 4G mrežu dostavila Vlada RS-a.

– Sugestije su, osim onih nomotehničke prirode, odnosile se i na pitanje raspodjele novca kad su u pitanju sredstva od naknade za izdavanje dozvole, zatim zahtjevi za dodatnim obrazloženjima kad je u pitanju cijena dozvole i uvjeti iz dozvole, odnosno obaveze telekom operatera koje će im biti propisane dodjelom dozvole za mobilnu 4G mrežu – saopćeno nam je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Kako nam je rečeno, ovo ministarstvo je 11. maja dostavilo prijedlog odluke radi dobijanja mišljenja. O tome šta se nalazi u ovom prijedlogu odluke Faktor je pisao nedavno.

Vlada FBiH je dostavila pozitivno mišljenje na ovakvu odluku, dok je Vlada RS-a dostavila spomenute sugestije. Na kraju je državno ministarstvo uvažilo mišljenje vlade manjeg entiteta.

– Vodeći se sugestijama i komentarima iz mišljenja nadležnih institucija RS-a, dodatno je obrazloženo svako pravno i tehničko rješenje u tekstu odluke, te je definiran i način raspodjele, odnosno angažiranja novca od uplaćene naknade za 4G dozvolu u smislu da će ministar komunikacija i prometa BiH donijeti odluku o angažiranju ovih sredstava uz saglasnost Vlade RS-a i Vlade FBiH – navode u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Ovako izmijenjena odluka je ponovo dostavljena entitetima na davanje novog mišljenja, a nakon što prispiju odgovori, prijedlog odluke će biti upućen Vijeću ministara na konačno usvajanje. Međutim, pitanje je kakvo će sada biti mišljenje Vlade FBiH na ovako izmijenjeni tekst odluke, odnosno nakon što je državno ministarstvo popustilo pred zahtjevima Vlade RS-a.

Eventualno negativno mišljenje Vlade FBiH bi moglo dodatno odložiti uvođenje 4G mreže. Pri tome treba znati da smo jedina država u Evropi i među rijetkima u svijetu, zajedno sa, recimo, Kubom i Sjevernom Korejom, koja još nema uvedenu 4G mrežu. I to u vrijeme kada EU priprema strategiju za uvođenje u upotrebu i korištenje 5G mreže.

Tagovi
Close