BiHVijesti

Gdje je nestao jedan kandidat SDP-a: Banjalučki odbor poslao poruku Centrali preko Šemse

Tri kandidata “građanskog bloka” za tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ideja je koju je svojevremeno u javnost plasirao predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, nakon što je njegov kolega iz Demokratske fronte Željko Komšić samoinicijativno objavio kandidaturu za jednu od pozicija u Predsjedništvu.

Ta ideja, odnosno onaj dio koji se odnosi na kandidata za člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska (RS), oduševila je krajem prošle godine omasovljeni Gradski odbor SDP-a Banja Luka, a unutar stranke se Draško Aćimović, donedavni ambasador BiH u Briselu, izdvojio kao gotovo siguran kandidat za tu poziciju.

Iako u javnosti nije otvoreno zagovarao svoju kandidaturu, Aćimović je podržao ideju o SDP-ovom kandidatu iz entiteta RS, a uzvratio je istom mjerom, odnosno isticanjem Nermina Nikšića kao potencijalnog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Međutim, od kandidata iz entiteta RS se u međuvremenu odustalo, što, čini se, nije dočekano sa oduševljenjem u banjalučkom SDP-u.

S obzirom da je u toku proces kandidiranja unutar stranke, Gradski odbor SDP-a Banja Luka je prepoznao priliku da se revanšira Centrali pa su za kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH predložili glumca Enisa Bešlagića.

Glumac koji se proslavio ulogom portira Šemse u seriji “Naša mala klinika” svakako nije najneozbiljniji kandidat od svih egzotičnih kandidata koje smo do sada imali priliku birati na izborima, ali definitivno ne odgovara renomeu stranke u čijem se kontekstu spominje kao mogući kandidat. Upravo su zbog toga iz banjalučkog SDP-a kandidiranjem Bešlagića poslali poruku stranačkoj centrali o tome šta misle o politici koju vode.

Istini za volju, znao je SDP već ranije kandidirati osobe koje baš i ne možemo svrstati u red “ozbiljnih kandidata”. Jedan takav je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda iz 2014. godine i aktuelni komentator Dnevnog avaza Bakir Hadžiomerović.

Close