Tema dana

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (V dio)

U petom dijelu feljtona "Fahrudin Radončić - Mafijaš u podzemlju balkana" pišemo o njegovom planu za ubistvo Delalića angažiranjem srbijanskih mafijaša...

Peti dio feljtona govori o planu Fahrudina Radončića za ubistvo Ramiza Delalića Ćele angažiranjem srbijanskih mafijaša.

Vezane vijesti: 
Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (I dio)
Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (II dio)
Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio)
Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (IV dio)

 

Angažiranje srbijanskih mafijaša od strane Radončića

U automobilu, Ekrem Lekić je ubrzavao kod Radončića, da se Ramiz Delalić likvidira, govoreći: „Ne može Selver ležati ispod zemlje, a Ramiz Delalić se širiti po Sarajevu!“ Lekić Ekrem je predložio Radončiću da preko „starog“  (nadimak koga su Radončić i Lekić u svojim  razgovorima koristili za Keljmendija), riješi što treba za Ramiza Delalića Ćelu. Radončić je Lekića svaki put obuzdavao kada je on ubrzavao likvidaciju Delalića, pozivajući ga na strpljenje. Govorio je Radončić da će u vezi ovog vidjeti i sa Frenkijem Simatovićem, za koga je rekao da ga lično poznaje. Obećavao je Ekremu Lekiću da će Ramiz Delalić biti „uspavan“. U tom periodu, kao rezultat više sastanaka između Fahrudina Radončića, Nasera Keljmendija i Ekrema Lekića, počinje se govoriti o izvjesnom beogradskom mafijašu Ljubiši Buhi zvanom Čume, kojeg je Fahrudin Radončić pomenuo u kontekstu da je Guto (također Radončićev i Lekićev drugi nadimak za Keljmendija) stupio u kontakt s Ljubišom Buhom Čumetom. Ovi razgovori su se uglavnom dešavali u automobilu, u kojem je svjedok svih dešavanja bila i Šejla Jugo, tadašnja novinarka i saradnica Fahrudina Radončića. Kasnije sam došao do saznanja, također u razgovorima koje su vodili Radončić i Ekrem Lekić u automobilu i u restoranu Plava prizma, da je dogovoreno da će Ljubiša Buha Čume, sa suprugom Ivanom Buhom doći u Sarajevo, u hotel „Casa Grande“, kod Nasera Keljmendija, što se kasnije i desilo. Ljubiša Buha je došao u hotel kod Nasera Keljmendija u pratnji tadašnje Ljubišine supruge Ivane Buhe, kojom prilikom je Radončić sugerirao Ekremu Lekiću da „zatvori priču oko Buhinog dolaska, jer su stvari  krenule“.


Ljubiša Buha Čume (srbijanski mafijaš) i Ivana Buha

Ubistvo Ramiza Delalića Ćele

Do ubistva Ramiza Delalića Ćele, krajem juna 2007. godine, ispred zgrade u kojoj je živjela njegova tadašnja ljubavnica Azra Sarić, dolazi nakon što su stvoreni svi „potrebni uslovi“, kako je u situacijama kada je Lekić ubrzavao akciju ubistva Ramiza Delalića Ćele,Radončić govorio Ekremu Lekiću, te nakon što su se iskristalisali svi dogovori između Nasera Keljmendija, Fahrudina Radončića i Ekrema Lekića sa srbijanskim mafijašem Ljubišom Buhom Čumetom, koji je i došao kod Keljmendija u hotel „Casa Grande“ povodom plana za ubistvo Delalića.

Za Delalićevo ubistvo sam čuo iz medija. Ujutro, nakon ubistva Ramiza Delalića, dovezao sam Radončića na posao u hotel „Radon Plaza“ gdje su ga u kabinetu čekale novinarka Šejla Jugo i njegova tadašnja sekretarica Belma Lekić. Ulaskom u kabinet, Radončić se Šejli i Belmi obratio riječima: „Jeste li vidjele kako mu tata jeba majku?“ Radončić se zatim okrenuo prema Belmi, i rekao joj: „Jesam li ti rekao šta će se desiti, sad smo jedan naprema jedan sa Ćelom i Vojvodom.“ Vojvoda je Muhamed Ušanović, blizak prijatelj Ramiza Delalića, koji se nalazio u kafiću „Oskar“ sa Ramizom Delalićem kada je ubijen Radončićev vjenčani kum i Belmin muž Selver Lekić.

Ostavio sam Radončićevu torbu u njegov kabinet, iz koga sam odmah izašao. Ubrzo nakon toga, u Radončićev kabinet je došao  Ekrem Lekić, vidno uplašen. Nakon kraćeg zadržavanja kod Radončića, Ekrem Lekić, Fahrudin Radončić, Šejla Jugo i ja smo se odvezli u Radončićevom automobilu prema „Avazovom“ tornju koji je tada bio u izgradnji, kako bi Radončić obišao radove.  U toku vožnje, Radončić je smirivao Ekrema Lekića. Insistirao je da se opusti jer je bio jako uplašen. Tada je Radončić Ekremu Lekiću rekao: „Braco, jesam li ti rekao da ću ga uspavati?“ Ekrema Lekića smo ostavili u naselju Dolac-Malta, tačnije u ulici Trg heroja, a Fahrudin Radončić, Šejla Jugo i ja smo nastavili vožnju prema „Avazovom“ tornju. U vozilu je Radončić skrenuo pažnju Šejli Jugo, da u Redakciji odreaguje tako da ubistvo Ramiza Delalića Ćele, kroz tekstove „Avaza“, prođe kao svaki nemili događaj, da se ništa ne talasa. Tako se i postupilo.

S obzirom da sam tada imao blisku saradnju sa Belmom Lekić, ona mi je tog popodneva rekla, da je Radončić pozvao nju i Šejlu Jugo da naveče dođu u restoran Plava prizma, kako bi se „zalilo“, što znači proslavilo ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Belma Lekić je otišla na tu proslavu, gdje sam, u kasnim satima, došao po nju i odvezao je do njenog stana u ulici Vrazova, gdje sam kod nje i ostao do ujutro. Belmu sam pitao kako joj je bilo na proslavi, a ona je odgovorila da je bilo lijepo, da je Ekrem Lekić otvorio veliki šampanjac i prvi nazdravio prisutnima, te se obratio riječima: „Ko se s nama druži, život mu je duži.“ Belma mi je također rekla da su na tom slavlju prisustvovali Fahrudin Radončić, Ekrem Lekić, Ešref Lekić, novinari Indira Ćatić, Edina Latif, Borjana Mumin, Naida Vranić, Dženeta Honić, Mirsad Cviko

Te noći Belma i ja smo razgovarali o Delalićevom ubistvu,koje se dogodilo noć ranije. Tom prilikom Belma je meni rekla da su s njom u stanu, kada je na televiziji objavljena vijest da je ubijen Ramiz Delalić Ćelo, bile sestričine ubijenog Selvera –  Ornela i Nina Micić. Nakon što su čule tu vijest, kako mi je rekla Belma, Ornela je pozvala svog prijatelja, policajca Eldara Ahmetspahića da provjeri da li je istina da je ubijen Ćelo. Policajac Eldar je potvrdio Orneli da je Ramiz Delalić ubijen, da se on (Eldar) trenutno nalazi na uviđaju, te rekao: „Mrtav je, stojim mu pored glave i ošišan je naćelavo.“

Po Belminoj tadašnjoj priči, policajac Eldar je bio u jako dobrim, prijateljskim odnosima sa Ekremom Lekićem i porodicom Lekić, te da je i ona (Belma) poznavala Eldara. Belma mi je rekla, da su te noći, nakon što je potvrđena vijest o ubistvu Ramiza Delalića Ćele, u njen stan došli Ekrem Lekić, Ešref Lekić i sestra ranije ubijenog Selvera – Fetahija Micić, koji su se pridružili Belmi, Orneli i Nini. Belma mi je rekla da su se svi  navedeni do ranih jutarnjih sati zadržali i u Belminom stanu i obilježili ubistvo Delalića, te da je tom prilikom Ekremov brat Ešref Lekić, po Belminim navodima, rekao: „Ekreme, da ga niste vi ubili, ja bih ga ubio sam, bez ikakve organizacije.“

Belmin stan sam napustio rano ujutro, i otišao sam na posao u upravnu zgradu „Avaza“, odnosno u hotel „Radon Plaza“, gdje sam nastavio poslove i zadatke kao vozač Fahrudina Radončića. Vozio sam Radončića na mjesta gdje je on, nakon Delalićeve likvidacije, imao redovne kontakte i susrete sa sarajevskim tužiocem Olegom Čavkom. U tim susretima pominjalo se ime Ljirim Bitići, kojeg su Oleg Čavka i Fahrudin Radončić tada osumnjičili za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, te je tom prilikom Radončić u svom „Avazu“ konstantno Ljirima Bitićija stavljao u naslovnice za tekstove sa optužbama da je Ljirim ubio Ramiza Delalića Ćelu. Radončićev cilj je bio da putem tekstova u „Avazu“ skrene istragu i pažnju javnosti sa pravih egzekutora i organizatora tog ubistva, prvenstveno sa sebe.


Oleg Čavka

U to vrijeme, u večernjim satima, kada sam nakon završenog radnog dana Radončića vozio kući, on je veoma često telefonom iz automobila pozivao Ekrema Lekića, kojem je, između ostalog, uz smijeh komentirao: „Braco, čuj, Ljirim Bitići…“ Tako su se ismijavali na činjenice o pisanju u „Avazu“ o Bitićiju kao ubici. To im je bilo smiješno, s obzirom da su znali da su upravo njih dvojica sa Naserom Keljmendijem organizatori Delalićeve likvidacije. Ustvari, činilo im se da su ubijedili javnost pisanjem u „Avazu“ o tome da je Ljirim Bitići ubica Delalića, pogotovo što im je u tome svesrdnu pomoć pružao Oleg Čavka, koji se u to vrijeme nije odvajao od Radončića. U vezi sa Radončićevim i Lekićevim ismijavanjem u stilu Radončićeve rečenice izgovorene Lekiću putem telefona „Braco, čuj, Ljirim Bitići …“ važno je da je Radončić izmislio to ime i prezime „Ljirim Bitići“ i da je izmišljenoj, dakle nepostojećoj osobi stavljao na teret ubistvo Delalića, odnosno da su Radončić i Oleg Čavka raspisali potjernicu za nepostojećim čovjekom.

 

Šesti dio o Fahrudinu Radončiću – mafijašu iz podzemlja balkana možete čitati uskoro na našem portalu.

Tagovi

Related Articles

Close