BiHTema danaVijesti

Dević direktno i samouvjereno: Ubrzo ćemo smijeniti Vladu Edina Forte

Čim SDA bude u prilici da sakupi 18 glasova u Skupštini KS odmah ćemo izglasati smjenu Edina Forte, kazao je Dević.

Mahir Dević šef Kluba SDA izjavio je novinarima da će SDA prvom prlikom zahtjevati smjenu premijera Kantona Sarajeva Edina Forte i Vlade KS.

– Prije svega prekršen je zakon o ravnopravnosti spolova i izabrali su tri, a trebali su četiri žene. Drugi problem je sastav nove Vlade, jer premijer dolazi iz Naše stranke i oni su se godinama zalagali za postavljanje stručnih kadrova, a u novu Vladu izabrali su pripravnike, ministre koji nemaju nikakve veze sa resorima, pa čak i penzionere. Očigledno cilj je bio da se samo napravi Vlada u kojoj ne treba biti SDA – kazao je Dević.

On je, između ostalog, pitao: “Ako imamo u Vladi ljude koji se predstavljaju kao Hrvati a prakticiraju islamske običaje, kakvu onda poruku šaljemo građanima KS”, bez dodatnog obrazlaganja na koga od članova Vlade se to odnosi i kako, prema njegovom mišljenju, etnička pripadnost uvjetuje vjersku.

-Zbog svega što sam nabrojao ova Vlada neće moži iznjeti težinu budžeta od 928 miliona maraka. Dobili smo premijera KS koji je dobio 0,28 podrške građana na izborima. To je legalno, ali nije legitimno. Zato čim SDA bude u prilici da sakupi 18 glasova u Skupštini KS odmah ćemo izglasati smjenu Edina Forte – kazao je Dević.

Close