BiHVijesti

DA LI JE SADA SVIMA JASNO ZAŠTO DRAGAN ČOVIĆ NIJE PRAVI IZBOR ZA HRVATE?!

Iako se predstavljao i predstavlja zaštitnikom prava jednog cijelog naroda, iako je uporan u tvrdnjama da želi prosperitet i civilizacijske norme državi u kojoj živi, iako proklamuje teze prema kojima je u samom izvoru evropskih vrijednosti, iako kada govori – lijepo govori, Dragan Čović je pokazao da iza njegovih riječi i stavova stoji – licemjerje. 

Čović je, vlastitim angažmanom u ulozi ulizice Milorada Dodika, sam dokazao tvrdnju da bi njegov izbor u Predsjedništvo bio štetan za državu Bosnu i Hercegovinu i same Hrvate. Ovakvu tvrdnju su tokom predizborne kampanje iznosili Čovićevi politički rivali. A veliki broj od oni 154.819 koji su povjerenje ipak dali Draganu sada znaju da su bili prevareni.

Dragan Čović nije samo bio prisutan na obilježavanju dana koji je krvavim slovima upisan u memoriju stotina hiljada hrvatskih i bošnjačkih žrtava. Ćović nije samo zaboravio hiljade i hiljade ubijenih, osakaćenih, silovanih, prognanih. Nije sva veličini Draganove tragedije 9.januara ni u tome što nije upitao gdje su Hrvati Banja Luke i Posavine. To što onom malom broju povratnika ne daju da se vrati i dostojanstvo, a Čović to aminuje nije najgore.

Vrhunac u kojem pokazuje svoju nutrinu, sebe kakav zaista jeste, onaj je u kojem Dragan Čović uživa u huku nacionalizma koji je rezultirao stotinama hiljada žrtava. S blagim smješkom je uživao u pokličima uz koje su ubijani i protjerivani oni za koje je tvrdio da im je zaštitnikom.

Da ne bude nikakve sumnje i da niko nema sumnje u to ko je zaista Dragan Čović pobrinuo se sam Čović – digao je ruke i aplaudirao nagrađivanju ratnog zločinca Slavka Lisice.

Da nije, kao što jeste, licemjer nikada više ne bi kročio u Šibenik. Da makar u tragovima nosi vrijednosti o kojima tako često priča izvinio bi se i narodu kojem pripada i svim žrtvama kojima je dodao sol na nikad zacjeljele rane.

Da se politikom bavi radi općeg interesa ili barem radi naroda kojem pripada zauvijek bi nestao iz nje. Ali licemjeri to ne bi bili kada bi njihova mišljenja, riječi i postupci bili vjerodostojni.

On, Čović je previše duboku u ponoru vlastitih apsurda da bi se mijenjao. On je taj put izabrao. Na njemu uživa. I prije će ubjeđivati sve druge da su u zabludi nego priznati i najmanju vlastitu grešku. Jer je sam sebi ultimativni interes.

Ali nije kasno za većinu od onih 154.819 da shvate da su pogriješili. I konačno, ako drže do sebe, onda je Čović prava osoba koju trebaju proglasiti nepoželjnom u svojim sredinama.

Close